Ik wil hier ook op de kaart! Facebookpagina Porc D'Or

Varkenshouder

familie elshof; samenwerking als rode draad

Hans en Elsbeth Elshof, hun kinderen en medewerkers runnen succesvol een varkenshouderij met acht locaties in het varkensarme Noorden. De kracht komt onder meer uit samenwerkingsverbanden, zegt Hans Elshof.

Video Varkenshouder

De familie Elshof is van veel markten thuis. Hun onderneming omvat acht locaties met varkens, huurstallen in Nederland en Duitsland, een meervalkwekerij, onroerend goed en een vuurwerkhandel. Het is een echt familiebedrijf. Hans is aanwezig in de stal en doet tal van zaken daarnaast. Elsbeth regelt onder meer personeelszaken en denkt mee over de strategie. Van hun vijf kinderen leiden twee zoons ieder een locatie en ook de anderen werken mee. De varkenshouderij groeide de afgelopen decennia flink. Hans Elshof is zoon van een melkveehouder, zijn broer was opvolger op het ouderlijk bedrijf. “Na een stage op een varkenshouderij werd ik steeds enthousiaster over die sector”, legt hij uit. Elshof begon in 1989 met zijn ouders een bedrijf met 100 zeugen en 600 vleesvarkens in maatschap in Drachtstercompagnie.

In 1991 kocht hij in Marum de voormalige thuislocatie met zijn echtgenote en ging verder in een maatschap. Van daaruit breidden ze de zaak verder uit. Maar de agrariër keek verder dan de varkenshouderij. Eind jaren ‘90 bood de vishandel en viskweek goede perspectieven. Dit leidde bij de familie Elshof tot een vistak met twee meervalkwekerijen, visverwerking en import van vis. Elshof stak veel energie in de zaak, maar zag het kweken na verloop van tijd steeds minder rendabel worden. Zodoende schakelde hij een tandje lager; hij heeft nu nog één kwekerij en aandelen in visimport. Nu draait het bedrijf voornamelijk om varkens.

In de afgelopen jaren hebben de ondernemers diverse locaties gekocht, bijgebouwd en gehuurd in Groningen, Friesland en Drenthe. Werken in het varkensarme Noorden heeft voordelen, ervaart Elshof. “Mestafzet en aanschaf van grond De huisvestingssystemen zijn op elke locatie anders. Met vaak eenvoudige middelen worden goede resultaten geboekt. Elshof combineert de modernste apparatuur, bijvoorbeeld in klimaatsystemen, met praktische oplossingen waarvoor hij tweedehands materialen gebruikt. Nieuwbouw besteedt hij uit, waarbij hij op de kostprijs let maar op sommige zaken nooit bespaart: klimaat en voer moeten goed geregeld zijn.

Elshof levert vleesvarkens aan Van Rooi Meat en varkenshandel Dijk (Duitsland). Daar kwam een jaar geleden het vleesconcept Porc d’Or bij: de afzet van ambachtelijk vlees bij slagers en restaurants in de regio. Elshof hoopt zo een deel van zijn producten voor een vaste prijs in de regio te verkopen. Het vlees is bedoeld voor de consument die goed vlees wil tegen een redelijke prijs. Porc d’Or is prima ontvangen, vertelt Elshof. “Het begon met 80 varkens per week en het zijn er nu al 350"